От дебюта на болида Макларън MP4/1 с изцяло карбонов монокок през

...
От дебюта на болида Макларън MP4/1 с изцяло карбонов монокок през
Коментари Харесай

Формула 1 заменя карбоновите влакна с ленени

От дебюта на болида " Макларън MP4/1 " с напълно карбонов монокок през 1981 година пластмасата с въглеродни нишки постепенно превзе Формула 1. Сега композитните материали на основата на карбонови нишки са в над 70% от детайлите и възлите по колите. При това не става въпрос единствено за корпусите и крилата, а също за седалки, кормила, дори скоростни кутии, да не приказваме за оборудването в питстоповете. 

Сега, наподобява, настава нова епоха, още веднъж инспирирана от " Макларън ". Британският отбор откри добър вариант и към този момент направи първите си седалки от него. Те минаха сполучливо всички изпитания още на предсезонните проби в Барселона и " Макларън " се готви да тества нововъведението в надпреварите.

А въпросният материал е... най-обикновен лен, чиито влакна се оказват по-здрави, по-евтини и изобщо по-добри от карбоновите, като освен това понижават въглеродната следа с цели 75%.

Тайната на лена е в тръбната конструкция на влакната на специфичен вид от растението и на особената технология на усложнение на швейцарската компания Bcomp. Тя наплита като армировка ленени нишки, формирайки от тях решетъчна конструкция, като върху нея към този момент прикрепва платното от лен.



Решението на Bcomp към този момент няколко години се ползва в колите на Tesla и Volvo, а също и за някои аварийни елементи в немските спортни серии DTM. С ленени тъкани към този момент се правят яхти и каяци, а също и някои елементи за галактически спътници на Европейската галактическа организация.

Оптимизирането на наплетката разрешава да се реализиран същите индикатори за издръжливост при 9% по-малка маса. При това един ленен детайл струва с 30% по-евтино (в случая сравнението е с съставените елементи по седалките) по отношение на карбонов. И по този начин при седалка за водач, струваща обикновено $2000, икономията е към $600.

 Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР